Nihon teria

Aktiv, tillgiven och sällsynt.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Japan
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Sällskapshund

Om du funderar på nihon teria:

  • Rasen är mycket ovanlig i Sverige. 
  • Pälsen är mycket lättskött.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för både hane och tik är ca 30-33 cm. Den är trefärgad med svart, tantecken och vitt huvud, vit med svarta fläckar, svarta eller tanfärgade tecken på kroppen

Skötsel

Pälsen är kort, tät och blank och är mycket lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är livlig och har ett glatt humör.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen har sitt ursprung ur släthårig foxterrier, vilka importerades på 1700-talet från Nederländerna, och andra småväxta inhemska hundraser från Nagasaki i Japan. De flesta japanska raserna var storvuxna och det fanns i städerna ett behov av en mindre hundras. Omkring 1920 började avelsarbetet med att skapa en enhetlig ras och först 1930 hade detta resultat uppnåtts. Dessa hölls som knähundar i Kobes och Yokohamas hamnar.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15