Norfolkterrier

Glad, robust, lite envis och älskar folk.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite

Allmänt

I första hand är rasen en sällskapshund.

Om du funderar på norfolkterrier:

  • Det är en glad, positiv hund som älskar alla, som är lugn inomhus och pigg utomhus.
  • Den är trots sin litenhet robust, självständig och ganska envis och kräver en fast hand.
  • Se upp i trafiken. Många individer följer gärna följer efter bilar, cyklister och annat som rör sig.
  • Vissa hundar kan ha mycket jaktinstinkt och/eller är duktiga grävare. Diskutera detta med uppfödaren innan köp.
  • Rasen har en god aptit så var återhållsam med maten, framför allt de extra godbitarna.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är kompakt och kraftig med kort rygg. Mankhöjden är ca 25–26 cm. Vikten är ca 5–7 kg. Färgen är alla nyanser av rött, vetefärg, black and tan eller grizzle. Vita tecken eller fläckar förekommer.

Skötsel

Pälsen måste trimmas. Hur ofta beror på pälsväxt och ägarens krav. Det kan räcka med att trimma ner pälsen två gånger om året och putsa däremellan. Är pälsväxten riklig kan man behöva trimma flera gånger om året och detsamma gäller om man vill ha hunden i utställningsskick under längre tid.

Egenskaper och mentalitet

Den är vaken, orädd och vänlig. Det är en social ras som älskar människor.

Hälsa

Det finns inga kända rasbundna sjukdomar.

Historik

Vid förra sekelskiftet beskrevs små röda terrier i East Anglia nordost om London. De utgjorde en blandning av flera terrierraser och ytterligare raser korsades in efter hand. De små terrierna blev populära både som sällskapshundar, bland annat hos studenterna i Cambridge, och som gårdshundar för att hålla efter råttor och andra skadedjur. 1932 godkände engelska kennelklubben de små terrierna under namnet norwichterrier.1964 delades rasen i två, norwichterrier med ståndöron och norfolkterrier med hängöron. Numera skiljer sig raserna både i exteriör och temperament.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15