Norrbottenspets

Energisk jaktkompis med näsa för skogsfågel

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Norrbottenspets används främst till skogsfågeljakt men den är fortfarande effektiv på annat vilt och den ställer även älg. Norrbottenspets är en av Sveriges nationalraser.

Om du funderar på norrbottenspets:

  • Rasen är energisk, aktiv och temperamentsfull.
  • Det är främst en trädskällande jakthund men används även inom andra jaktområden.
  • Den är uppmärksam, vänlig och självsäker.
  • En norrbottenspets vill gärna ha mycket uppmärksamhet och trivs att umgås med sin familj. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 45 cm och tikar ca 42 cm. Pälsen består av två lager; ett undre fint och tätt lager bestående av underull och ett övre med täckhår som är hårt, kort och rakt. Färgen är ofta vit med gulröda eller rödbruna tecken.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

En norrbottenspets har stark jaktlust. Rasen är aktiv, modig och temperamentsfull. Den är skärpt, vänlig och självsäker. Den får inte vara nervös, skygg eller aggressiv. Den vill gärna ha mycket uppmärksamhet och trivs i familjens närvaro.

Hälsa

Norrbottenspets anses generellt vara mycket frisk. Ögonsjukdomarna katarakt och PRA förekommer. Epilepsi, höftledsdysplasi (HD), armbågsdysplasi (ED), patella luxation (lösa knäleder) och avsaknad av tänder förekommer också men i mycket liten skala.

Historik

Rasen härstammar troligen från små lajkor som redan under förhistorisk tid fanns hos jägare på Nordkalotten. Dessa jaktspetsar skulle ge sin ägare tillgång till både föda och skinn från t.ex mård och hermelin. När skinnpriset rasade efter andra världskriget försvann intresset för rasen och den ansågs en tid som utdöd. Jägare i Norrbotten lyckades finna ett antal typiska individer och under 1960-talet säkerställdes rasens fortlevnad.

1967 erkändes rasen hos Svenska Kennelklubben och en ny rasstandard upprättades.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12