Norsk älghund, grå (gråhund)

Jaktvillig, ihärdig och modig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Norge
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Norsk älghund grå är en jakthund, specialiserad på älg, för i första hand löshundsjakt. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på norsk älghund, grå (gråhund):

 • Det är en utpräglad jakthund och den är inte lämplig som enbart sällskapshund.
 • Norsk älghund grå är specialiserad för älgjakt, i första hand löshundsjakt. 
 • Rasen är modig, djärv och energisk.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Älghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Gråhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Gråhund är en typisk spetshund, kvadratiskt byggd med kort kompakt kropp. Mankhöjd för hanar är ca 52 cm och tikar ca 49 cm. Den ska vara spänstig och ha god resning. Öronen ska vara upprättstående. Pälsen ska vara tät och riklig, inte spretig eller lång. Svansen ska bäras väl rullad över ryggens mittlinje. Färgen är grå.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller sin päls regelbundet.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är modig, djärv och energisk med stark jaktlust. 

Hälsa

Rasen anses frisk överlag men glaukom (ögonsjukdom) och höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Norsk älghund grå, eller gråhund som den kallas i Sverige, är en mycket gammal spetshundsras med utpräglat jaktintresse. Rasen har sitt ursprung på den skandinaviska halvön.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15