Norsk älghund, svart

Jaktvillig, ihärdig och modig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Norge
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Norsk älghund, svart, är en jakthund, specialiserad på älg. Används mest som ledhund (bandhund) i Norge. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på norsk älghund, svart:

  • Det är en utpräglad jakthund och den är inte lämplig som enbart sällskapshund.
  • Rasen är specialiserad på älgjakt och används mest som ledhund (bandhund) i Norge. 
  • Rasen är modig, djärv och energisk.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Älghundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Norsk älghund svart är en typisk spetshund. Den ska vara kvadratiskt byggd, ha upprättstående öron och svansen upprullad över ryggen. Den ska ha tämligen slätt åtliggande svart päls. Rasen ska vara spänstig, atletisk och ha stolt resning. Mankhöjd för hanar är 46–49 cm och tikar 43–46 cm. Färgen är rent svart och glänsande. Lite vitt på bröst och tår kan förekomma.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller sin päls regelbundet.

Egenskaper och mentalitet

Den är modig, energisk och djärv med stark jaktlust.

Hälsa

Rasen anses frisk överlag men höftledsdysplasi, HD, kan förekomma.

Historik

Norsk älghund svart är en gammal ras som utvecklats ur de lokala spetshundsraserna i gränstrakterna mellan Norge och Sverige. Som renodlad ras är den solid sedan 1800-talets mitt. Den är tämligen sällsynt i sitt hemland, liksom i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12