Norsk lundehund

Modig, alert med 6 tår på varje tass

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Norge
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Norsk lundehund användes under flera hundra år till fångst av lunnefågel. I dag används den främst som sällskapshund. Rasen har många särtecken, till exempel sex  tår på varje tass. 

Om du funderar på norsk lundehund:

 • Det är en härlig och vänlig liten hund som gärna vill vara med på allt familjen företar sig och trivs med barn.
 • Hunden talar ljudligt om när någon/något främmande närmar sig.
 • Träna valpen i sociala sammanhang så blir den en kompis som kan följa med nästan överallt.
 • Den kan vara lite sen med att bli rumsren.
 • Då antalet hundar i rasen är numerärt få är så många individer som möjligt värdefulla till avel.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Lundehundsällskapet Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Lundehunden är en zoologisk raritet genom att ha sex fullt utvecklade tår på varje tass. Den är otroligt vig och rörlig, huvudet kan böjas så långt bakåt att pannan vidrör ryggen. Den kan också stänga sina öron. Rasen har ett speciellt gångsätt, de paddlar med frambenen och det ser ut som om hunden ritar stora cirklar i luften.

Det är en liten, smidig och förhållandevis lätt rektangulär spets. Färgen är vanligtvis brun med vita tecken. Mankhöjd för hanar är 35–38 cm och tikar 32–35 cm. Vikt för hanar är 7 kg och tikar 6 kg.

Skötsel

Lundehunden behöver knappt någon pälsvård. Du borstar och badar den då pälsen är i fällning. Pälsen verkar smutsavstötande och när den torkar efter en promenad i regn och rusk faller smutsen lätt av.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett alert och vaksamt temperament. Den har lätt för att skälla. Rasen är självständig och är därför inte alltid lätt att motivera till exempelvis lydnadsträning. Nya miljöer och människor vill hunden gärna bekanta sig med.

Hälsa

Lundehunden är en frisk liten hund som ofta blir gammal; 13–14 år är inte ovanligt. En sjukdom som finns i rasen är IL (intestinal lymfangiektasi, kräkningar och diarréer) där cirka en av tio hundar insjuknar per år. 

Historik

Norsk lundehund förekom längs kusten i Nordnorge under flera hundra år och den användes för att fånga lunnefågel. Dagens lundehundar härstammar från ön Vaeröy utanför Lofoten. Efter andra världskriget fanns endast en liten spillra kvar av rasen, men genom ett vetenskapligt upplagt avelsprogram kunde man rädda rasen till eftervärlden.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15