Ogar polski

Energisk och krävande med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Polen
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Används till jakt som drivande hund. I sitt hemland används rasen främst vid jakt på vildsvin och räv.

Om du funderar på ogar polski:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ger ett muskulöst och kraftigt intryck. Mankhöjd hanar 56-65 cm, och tikar 55-60 cm. Färgen är tanfärgad i olika nyanser med mörk ”sadel” på ryggen, kroppens sidor och översidan av svansen. Vita tecken kan finnas.

Skötsel

Pälsen är kort, hård och slät med tät och mjuk underull. Den kräver normal skötsel och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en utmärkt jakthund med ett ljudligt klingande skall då den jagar. Den är lättlärd och trogen sin familj. Rasen kan vara avvaktande mot främmande personer. Den trivs bäst när den regelbundet får arbeta som jakthund. Stark jaktinstinkt gör att hunden inte ska vara lös i naturen annat än vid jakt.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Ogar polski har sitt ursprung i Polen. Hundtypen finns omnämnd i böcker från 1600-talet och troligen även än tidigare. Efter andra världskriget fanns det få exemplar kvar i hemlandet och inhemska uppfödare fick importera från regionerna i närheten för att bygga upp rasen igen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15