Österreichischer pinscher

Alert, aktiv och gillar allra mest familjen

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Österrike
Hundtyp
Sällskapshund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Österreichischer pinscher är en uppmärksam och energisk vakt- och sällskapshund. Rasen är mycket ovanlig i Sverige.

Om du funderar på österreichischer pinscher:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Österreichischer pinscher är en medelstor och kraftig hund med ett piggt och vaket uttryck. Mankhöjd för hanar är 44-50 cm och för tikar 42-48 cm. Färgen är varmt gul, gulbrun, hjortröd eller svart med tanteckning. Vita tecken kan förekomma.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Den har en dubbel päls där täckhåren är hårda, korta till medellånga och tätt åtliggande. Underullen är mjuk, tät och kort. Borstas vid fällning. 

Egenskaper och mentalitet

Österreichischer pinscher är stabil, livlig, uppmärksam, lekfull och särskilt tillgiven nära förtrogna människor. Gentemot främlingar kan den vara avvaktande. Jaktinstinkten hos rasen är numera svagt utvecklad.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Österreichischer pinscher härstammar från den gamla ”landpinschern“, vilken ännu under andra hälften av 1800-talet förekom allmänt som mångsidig och anspråkslös bondehund. En planmässig avel inleddes 1921. Rasen erkändes av den österrikiska kennelklubben 1928, under rasnamnet österreichischer kurzhaariger pinscher. Namnet ändrades 2000 till österreichischer pinscher.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15