Papillon

Lättlärd och fartfylld liten kompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike och Belgien
Variant av rasen
Épagneul nain continental
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite

Allmänt

Papillon är en utpräglad sällskapshund:

Om du funderar på papillon:

 • En vän för livet, som ofta kan leva upp till 15 år.
 • Rasen är en enkel, lättskött och charmig dvärghund i litet format.
 • Utmärkt hund för sällskap, gärna i en aktiv familj.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Papillon-Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Dvärghund med mankhöjd på ca 28 cm. Mycket vacker och elegant med stora stående öron. Öronens form och ansättning har givit rasen dess namn papillon (fjäril på franska). Vit, silkig päls med få klart avgränsande fläckar i alla standardenliga färger. Papillon är en variant av rasen épagneul nain continental (kontinental dvärgspaniel) Den andra varianten, phaléne, har hängande öron. Dessa varianter kan födas i samma kull.

Skötsel

En papillon kräver inte så mycket pälsvård. Enkel päls, vilken är lätt att kamma ut. Tovor kan dock bildas vid öronen och på insidan av låren.

Egenskaper och mentalitet

En livlig ras, som älskar att vara med där något händer. Lättanpassad i olika miljöer. Mycket klok och lättlärd.

Hälsa

En sund och frisk ras som ofta blir mycket gammal. Rasen har hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom) vilket idag inte är något större problem inom rasen. Det förekommer en del patella (lösa knäleder), så hundar i avel bör undersökas innan parning.

Historik

Papillon är en gammal fransk/belgisk ras, hundtypen ärkänd sedan 1500-talet, som var populär vid hoven.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15