Perdigueiro portugues

Social, följsam, krävande specialist för fågeljakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Portugal
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Stående fågelhund.

Om du funderar på perdigueiro portugues:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Ha roligt med din hund! Ni kan till exempel gå en kurs, tävla eller delta på hundutställning.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Perdigueiro portugues är medelstor, rektangulär och stark med harmonisk konstruktion och vägvinnande rörelser. Mankhöjd för hanar är ca 56 cm och för tikar ca 52 cm. Vikten för hanar är 20-27 kg och för tikar 16-22 kg. Färgen är gul i olika skiftningar, enfärgad eller med vita tecken.

Skötsel

Pälsen är kort, hård, tät, sträv och tjock och saknar underull. Den är mycket lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Perdigueiro portugues är en utpräglad jakthund, vilken avlats för just detta syfte. Den har ett mycket vänligt temperament och är lugn och social. Rasen är nyfiken och arbetar med uthållighet och intensitet. Den samarbetar väl med sin förare.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasens ursprungsland är Portugal, där den utvecklats ur andra stående fågelhundsraser redan på 1400-talet. Dagens karaktärsdrag och spridning fick den under början av 1900-talet av ett antal uppfödare som samarbetade.

Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15