Perro de agua español

Krävande, lättlärd och aktiv med talang för mycket

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Spanien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Rasen är allsidig med stort användningsområde. Den deltar i tävlingsgrenar som agility, bruks och lydnad. I hemlandet Spanien testar man herde-, jakt- och vattenhundsegenskaperna genom funktionsprov och där används rasen av brandmän och räddningsmanskap, samt av polisen som skyddshund.

Om du funderar på perro de agua español:

  • Rasen har ett högt, ganska skarpt skall som hörs väl och objudna gäster kan inte närma sig onoterat.
  • Den behöver en kunnig ägare som engagerar sig och ger mycket av sin tid till hunden.
  • Som valp behöver den mycket miljöträning.
  • Den har ett gulligt yttre, men är en typisk arbetshund som behöver arbeta fysiskt och mentalt.
  • En beteende och personlighetsbeskrivning, BPH, i vuxen ålder ger dig ökad kunskap om din hunds mentalitet.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Perro De Agua Español Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är medelstor; 40–50 cm i mankhöjd och 14–22 kg i vikt. Storleken varierar mycket, vilket kan bero på de tre ursprungliga blodslinjerna. Den är rustik och atletiskt byggd och har rektangulär kroppsform med spänstiga rörelser. Ögonen är uttrycksfulla och ska liksom nosen harmoniera med pälsens färg. Den har lockig päls och kvalitén varierar från nästan ingen underull till mycket tjock päls. Färgen ska vara enfärgad (vit, svart eller brun) eller tvåfärgad (vit och brun eller vit och svart). Längden på svansen kan variera från stubb till hellång.

Skötsel

Pälsen gör rasen väl rustad för olika klimat och gör den lämplig till såväl vattenarbete som arbete på land. Rasen fäller inte och kräver ingen daglig pälsvård, den ska istället maskinklippas regelbundet. Att borsta eller kamma hunden är inte att rekommendera, då detta gör att pälsen lätt tovas ihop och blir som en tät "filt". Om man vill behålla pälsen lång måste man dela tovorna med fingrarna. Viktigt är dock att hålla örongångarna fria från för mycket hår. För övrigt bör man kontrollera att håret mellan trampdynorna inte filtas ihop av smuts och grus.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Vaktinstinkten och förmågan till självständigt arbete är välutvecklad och inlärningsförmågan är mycket god. Den är anpassningsbar och livlig. Rasen har samarbetsförmåga och självförtroende samt ett intresse av att vara sin ägare till lags. Den är ofta likgiltig mot främlingar, men ska alltid vara hanterbar. Tyvärr måste vi konstatera att hundar som inte stämmer på ovanstående beskrivningar förekommer.

Rasen är redan i ung ålder smidig med mycket god kroppsmedvetenhet, och detta varar livet ut. Perro de agua español kan bli mycket gamla. 

Hälsa

Perro de agua español är i stort sett en mycket frisk ras. Höftledsproblem förekommer och där finns ett hälsoprogram med krav på officiell höftledsstatus för avelsdjur. Läs gärna mer om sjukdomar på klubbens webbplats under RAS där rasklubben har sin avelsstrategi för att hjälpa uppfödare att avla på friska individer.

Historik

Perro de agua español är en gammal ras som funnits länge i Spanien. Den har samma ursprung som den franska rasen barbet. Utseendet och arbetsuppgifterna varierade beroende på var i Spanien den levde. Man talar om tre olika typer eller blodslinjer. 1975 började man välja ut hundar med de mest specifika utseendena och karaktärerna och sammanställde en rasstandard. Internationellt blev rasen erkänd 1999 och samtidigt blev den också erkänd i Sverige. Redan 1997 kom de två första exemplaren hit.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15