Petit bleu de gascogne

Vänlig, mångsidig och arbetsvillig jaktkamrat

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är en mångsidig, drivande jakthund, ibland använd även vid hetsjakt (jakt med flera hundar). Främsta bytesdjuret är hare, men rasen har också använts framgångsrikt vid jakt på storvilt.

Om du funderar på petit bleu de gascogne:

  • Rasen är en drivande jakthund som används främst på hare.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Petit bleu de gascogne är en medelstor och välproportionerlig hund, vilken inger ett värdigt intryck. Mankhöjd för hanar är 52-58 cm och för tikar 50-56 cm. Färgen är svartskimmel med svarta fläckar och tanteckning.

Skötsel

Rasen ska ha en kort och halvgrov, riklig päls, vilken är lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Petit bleu de gascogne har ett gott luktsinne. Den är begåvad med ett vackert skall och den samarbetar väl med sin förare. Temperamentet är lugnt och tillgivet och rasen är lättfostrad.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen, vilken har Frankrike som ursprungsland, är en medveten förminskning av grand bleu de gascogne, vilken den med säkerhet härstammar från och som den är direkt förenad med vad gäller användningsområde. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15