Plott

Modig, krävande med mycket stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Plott används än idag för jakt på storvilt, såsom björn och vildsvin samt även tvättbjörn. Plott är relativt ovanlig i Sverige.

Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU,  men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.

Om du funderar på plott:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är starkt byggd och ändå kvick och rörlig. Mankhöjd för hanar är 51-63,5 cm och för tikar 51-58,5 cm. Vikten i jaktkondition är för hanar 23-27 kg och för tikar 18-25 kg. Färgen är brindle i alla nyanser. Även enfärgat svart och sämskskinnsgult accepteras. Få vita tecken accepteras.

Skötsel

Pälsen är slät, fin, glänsande, men tillräckligt tjock för att skydda mot vind och vatten. Det förekommer sällsynt en dubbel päls med kort, mjuk, tjock underull, vilken döljs av längre, slätare och styvare täckhår. Pälsen är lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Rasen anses mycket uthållig, viltskarp och modig. Den är en utpräglad jakthund med ett imponerande skall. Rasen är alert och intelligent och har självförtroende. Den kännetecknas av stamina, uthållighet, rörlighet och en övertygande viltskärpa under jakt. Rasen kombinerar mod med arbetsförmåga. Den är lättlärd, trofast och en tuff, viltskarp och orädd jakthund. Humöret är generellt jämnt, en viss skillnad i viltskärpa kan förekomma mellan linjer som används för jakt på storvilt och dem som föds upp enbart för jakt på tvättbjörn.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Det berättas att rasnamnet härrör från ett tyskt familjenamn. En ung, tysk emigrant vid namn Plott anlände till USA 1750 och med sig hade han sina hannoveranska jakthundar. Han bosatte sig i North Carolina och ryktet om hans duktiga hundar spred sig. Rasen erkändes av American Kennel Club (AKC) 2006. 

 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15