Podenco canario

Elegant, snabb och uthållig jägare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Spanien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Podenco canario används till kaninjakt och är därför anpassad att klara mycket kuperad terräng. Den jagar tyst och använder sin näsa, syn och hörsel för att hitta och fånga bytet. Rasen klarar med lätthet höga temperaturer och förmår att jaga outtröttligt från soluppgång till skymning.

Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

Om du funderar på podenco canario:

  • Rasen har snabb och har stark jaktlust vilket ställer krav på ägaren.
  • Podenco canario är främst en sökhund vid jakt på kanin.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Den är av medelstorlek, långlinjerad, lätt och mycket uthållig. Mankhöjd för hanar är 55-64 cm och tikar 53-60 cm. Färgen är företrädesvis röd i olika nyanser, ibland med vita tecken.

Skötsel

Pälsen är mycket lättskött, eftersom den är kort, åtliggande och tät.

Egenskaper  och mentalitet

Podenco canario är energisk och alert. Den är nobel och aldrig aggressiv. Rasen är arbetsvillig, trogen sin ägare och jagar ihärdigt utan minsta tecken till trötthet.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen härstammar från Kanarieöarna, dock främst på de största; Gran Canaria och Teneriffa. Podenco canario har sitt ursprung i Egypten och fördes troligen till öarna av fenicier, greker, kartager eller egyptier. Rasen är en av de äldsta nu existerande, vilket bekräftas av ett stort antal historiska fynd, till exempel ristningar, skulpturer och reliefer i faraonernas gravar och på museer, såsom Louvren och British Museum. Rastypen kan dateras tillbaka omkring sju tusen år.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15