Podenco ibicenco, korthårig

Stor, social och supersnabb med stora öron

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Spanien
Variant av rasen
Podenco ibicenco
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Podenco ibicenco är mest känd för jakt på kanin och hare vilket den används för än i dag. Såväl luktsinnet som hörsel och syn används för att lokalisera viltet. När den ser eller hör bytet, och när det har omringats, skäller den intensivt. I Sverige är rasen i första hand sällskapshund. Det finns tre pälsvarianter: släthårig, strävhårig eller långhårig

Podenco ibicenco är lämplig för snabba sporter som agility och lure-coursing (jakt efter konstgjort byte), men även nosarbete och apportering samt lättare form av lydnad. 

Om du funderar på podenco ibicenco:

  • Det är ursprungligen en jakthund och man bör vara medveten om dess jaktinstinkt.
  • Rasen är väldigt sällskaplig och trivs inte att vara ensam.
  • Podenco ibicenco gillar aktiviteter där de får springa och sträcka ut.
  • Rasen är lättsam, trofast och tålmodig.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 60–67 cm. Pälsen kan vara släthårig, strävhårig eller långhårig. Färgen är vit och röd, eller enfärgat vit respektive röd. Fawnfärg kan förekomma.

Skötsel

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Egenskaper och mentalitet

Podenco ibicenco är en utmärkt familjehund. Rasen är lättsam, trofast och tålmodig, vänlig utan att vara inställsam, lättskött och har ganska små krav på tillvaron. De är nyfikna och rasen har stor social kompetens och är väldigt sällskaplig. Det gör den mindre lämpad för ett liv isolerad från sin familj eller med mycket ensamhet.

Den är mycket läraktig och förstår snabbt vad den ska göra, till både förtjusning och till förtret för sin omgivning.

Podenco ibicenco har jaktinstikt och är specialist kanin och hare. Den har även använts för jakt på gasell och andra snabbfotade villebråd av medelstorlek, i medelhavsländerna och i Afrika, men främst på Spaniens fastland. Såväl luktsinnet som hörsel och syn används för att lokalisera viltet. När den ser eller hör bytet, och när det har omringats, skäller den intensivt.

Hälsa

Rent generellt är podenco ibicenco en frisk ras. Det finns uppgifter från USA om att ett antal individer drabbats av microphthalmia och kongenital katarakt (ögonsjukdomar). Men det finns inga konstaterade i fall i Sverige.

Historik

Avbildningar av hundtypen finns i faraonernas gravar och på museiföremål från cirka 3 400 f. Kr och framåt och rasen härstammar troligen från dessa hundar. Podenco ibicenco kommer från medelshavsön Ibiza utanför Spaniens kust.

 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12