Pointer

Utåtriktad och behaglig med stor jaktinstinkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Pointer är en stående fågelhund, specialiserad för jakt på hönsfågel, i fält och på fjäll.

Om du funderar på pointer:

  • Rasen är en utpräglad jakthund, där jaktinstinkten är mycket stark.
  • Den är en aktiv hund som måste få utlopp för sin energi.
  • Rasen kräver ett tydligt ledarskap.
  • Dess vänliga och behagliga natur gör den också till en tillgiven och lojal familjemedlem.
  • Den är ingen ras som lämpar sig som ren sällskapshund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Pointerklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Pointer är en medelstor, rektangulär, relativt lätt hund, som ändå ger intryck av kraft och ädelhet. Karaktäristiskt är ett skarpt skuret och högt buret huvud. Mankhöjd för hanar är 63–69 cm och för tikar 61–66 cm. De vanligaste färgerna är vit och gul, vit och orange, vit och leverbrun samt vit och svart. Enfärgat i ovan nämnda färger och trefärgat är också förekommande.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är utåtriktad och glad, med en utpräglad vilja att vara till lags, och har lätt för att umgås med andra hundar. Den är mycket aktiv utomhus, men inomhus lugn och behaglig.

Pointer är en utpräglad jakthund, och är därför avlad främst på jaktliga egenskaper. Det är ingen ras som lämpar sig som ren sällskapshund.

Hälsa

Pointer är en sund och frisk ras i allmänhet. Höftledsdysplasi (HD) förekommer i rasen.

Historik

Pointern härstammar från spanska, franska och italienska korthåriga fågelhundar. Förmodligen innehåller rasen även inslag av engelska, korthåriga så kallade setting spaniels. I samband med att man i England under första delen av 1700-talet övergick från nätfångst av fågel till flyktskytte infann sig behovet av stående fågelhundar. Den berömde engelska uppfödaren William Arkwright, verksam i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, anses vara den moderna pointerns skapare.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15