Polski spaniel myśliwski

Vänlig, pigg mångsysslare med intresse för jakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Polen
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Stötande jakthund som används för jakt på fågel och småvilt.

Om du funderar på polski spaniel myśliwski:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en medelstor hund av spanieltyp, robust, rörlig och kompakt byggd. Mankhöjden är 43-48 cm för hanhundar och 39-44 cm för tikar. Vikten är 12-26 kg. Pälsen är medellång med längre hår på öron, bringan, benens baksidor och svansen. Den vanligaste färgen är brun roan med fläckar i brunt (brunskimmel). Mindre vanligt är blue roan (svartskimmel). Även vitt med bruna eller svarta tecken förekommer, liksom tanteckning.

Skötsel

Pälsen är relativt lättskött men den längre pälsen, särskilt på öronen, bör borstas eller kammas regelbundet för att undvika att tovor bildas och för att ta bort frön och annat som kan fastna.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara vänlig och balanserad, social och lättränad samt aktiv och uthållig i arbete.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Polski spaniel myśliwski är en polsk spanielras. Dess ursprung är flera brittiska spanielraser som användes i dåvarande Polen från 1800-talet och framåt. Den moderna rasen polski spaniel myśliwski skapades genom avelsarbete under 1980- och 1990-talen. Rasen är nationellt erkänd i Polen sedan 2016. Den erkändes av SKK 2022. Den kan ställas ut på officiella utställningar, men är inte erkänd internationellt av FCI.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15