Posavski gonič

Alert, energisk drivande jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Kroatien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Posavski gonič lämpar sig särskilt väl för jakt på hare, räv och vildsvin. Rasen kan också användas som viltspårhund. Det är ingen hund som man använder till övrigt klövvilt som till exempel hjort, rådjur och älg. 

Om du funderar på posavski gonič:

  • Rasen är en god, mycket tålig drivande hund, särskilt för jakt på hare och räv.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en starkt byggd hund med normala proportioner. Mankhöjd för hanar och tikar är 46-58 cm. Färgen är röd med vita tecken.

Skötsel

Pälsen är 2-3 cm lång, hård och tjock, och ligger platt an mot kroppen. Den är mycket lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Posavski gonič är uppmärksam och mycket trogen sin ägare. Rasen har utmärkta karaktärsegenskaper med sitt måttligt livliga temperament. Skallet är klangfullt och långväga ljudande. Den är en entusiastisk jägare.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Posavski gonič är en gammal, drivande jakthund från Kroatien. Man vet inte när den uppstod, men stövare från Savadalen såldes under namnet ”boskini” och var högt värderade i de kringliggande regionerna. År 1924 ställdes rasen ut för första gången. De första registreringarna i den kroatiska avelsboken är från 1929. Rasen erkändes internationellt 1955 och den första rasstandarden publicerades 1969. Namnet anger att rasen härstammar från de vidsträckta och tätbevuxna skogarna i Savadalen (Posavina), sydöst om Zagreb. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15