Pudel, mellan

Smidig, snabbtänkt och hänger gärna med överallt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Variant av rasen
Pudel
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Rasen är i första hand en glad och sportig familjehund. En pudel trivs med familjelivet och vill hänga med överallt samt vara där det händer saker. Man har alltid roligt med sin pudel. Det är en lekfull ras som uppskattar en variation av aktiviteter; där både knopp och kropp får sitt. Även om rasen inte kräver hård motion regelbundet, trivs den allra bäst av att dagligen få röra på sig och att aktiveras mentalt.

Om du funderar på mellanpudel :

  • Du bör köpa din valp av en uppfödare man har förtroende för, och känna att man kan få råd och stöd under hundens hela liv.
  • Mamman och andra hundar hos uppfödaren ska vara trevliga, sociala, friska och välskötta.
  • Du ska kräva att få träffa mamman till valpen om det inte finns godtagbara skäl till att hon inte är hemma.
  • Som ägare måste du vara beredd på, och tycka om, en hel del pälsvård. Även om hunden är kortklippt.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Pudelklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Fyra storlekar, fem färger och otaliga frisyrer; pudeln har någonting för alla smaker och alla åldrar. Den minsta varianten, toypudel, har en mankhöjd på 24–28 cm. Den näst minsta kallas för dvärgpudel och är 28–35 cm. Nästa storlek är mellanpudeln som är 35–45 cm. Den största, storpudeln, är 45–60 cm. Färgerna är svart, vitt, brunt, grått och aprikosröd. Pudel är en välbyggd ras med stolt resning och lätta, fria rörelser. Den ska ge intryck av elegans utan att vara klen. Rasen har en karaktäristisk spänstig, lockig, krusig och ullig päls.

Skötsel

En pudel fäller inte och pälsen växer oavbrutet under hela livet vilket betyder att du behöver klippa den med jämna mellanrum. Att äga en pudel innebär pälsvård, oavsett om man vill ha sin pudel kortklippt eller i päls. Kan man inte göra pälsvården själv behöver man lämna in sin hund till en hundfrisör med jämna mellanrum (ca 4-5 gånger per år om du vill ha en kortklippt hund, vill du ha rakad nos och rakade tassar som är karaktäristiskt för pudeln behöver det göras med ca 3-4 veckors mellanrum). Utställningsfrisyrerna kräver desto mer.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är positiv, vänlig, social, livlig och energisk. Den ska ge intryck av klokhet och vara följsam och snabbtänkt. Trofastheten hos rasen gör att den trivs att vara med sin ägare. Rasen ska aldrig vara aggressiv eller misstänksam. En pudel är alert, aktiv och oftast snabb i både tanke och i handling. Det finns många tävlingsaktiva pudlar i agility, rallylydnad och andra hundsporter.

Hälsa

Rasen är generellt frisk och långlivad. Storpudlar blir ofta 12–13 år, de mindre inte sällan 15 år och mer. Även äldre pudlar är sportiga och lekfulla, vilket är ett av pudelns många karakteristiska drag. Hälsoprogram för HD (höftledsdysplasi) finns för den stora varianten samt PRA (ögonsjukdom) hos de mindre storlekarna där man måste göra en kontroll innan parning, t ex genom DNA-test av föräldradjuren. Svenska Pudelklubben arbetar aktivt för att rasen ska förbli frisk och långlivad samt bibehålla sin sunda exteriör och goda mentalitet.

Historik

Pudel är en gammal europeisk ras, hundtypen finns med på målningar från 1400-talet. De stora pudlarna var ursprungligen vattenapportörer, de små var prydnadshundar, men även tryffel- och cirkushundar. Den klassiska lejonklippningen är ett arv från jakthunden. För att underlätta simningen rakades bakbenen, men päls lämnades runt bröstkorgen och lederna för att skydda mot kyla och vassa vattenväxter. Håret på huvudet bands upp med band och varje jägare hade sin färg. De mindre varianterna klipptes också i konstfärdiga lejonfrisyrer, något som varit populärt sedan antiken.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12