Pudelpointer

Energisk, krävande och mångsidig jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Pudelpointer är en strävhårig, mångsidig jakt- och stående fågelhund.

Om du funderar på pudelpointer:

  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Pudelpointer är idealiskt sett byggd likt en tyngre pointer. Mankhöjd för hanar är 60-68 cm och för tikar 55-63 cm. Färgen är leverbrun, färg som vissna löv, eller svart med små vita tecken. Den sträva pälsen ska täcka hela kroppen, men inte vara för lång. Täckhåret är hårt och underullen är tjock för att ge pälsen bästa möjliga skydd mot väderlek och skador.

Skötsel

Pälsen är lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är varken skygg eller aggressiv. Den har ett lugnt, behärskat och balanserat temperament med utpräglad jaktinstinkt och får inte visa tecken på viltskygghet eller skotträdsla.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Pudelpointern härstammar från Tyskland och genetiskt sett ursprungligen från pudel och pointer. Den har uppstått helt separat från andra stående fågelhundsraser. Även om pudel endast utgjorde ett av de ursprungliga inslagen i pudelpointern har pudelns jaktliga egenskaper bevarats. I kombination med pointerns förträffliga jaktegenskaper i fält, utmärkta väderkorn, snabba vägvinnande sök och fasta stånd, har de givit upphov till en mångsidig, genetiskt sund och brukbar jakthund. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15