Pumi

Pigg, lättlärd och kvick med stor vilja att arbeta

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Pumi är livlig, intelligent, aktiv och har en bred repertoar. Här ryms både ett spralligt temperament och en stor arbetsvilja. Pumi är en bra vallhund och driver sin flock med stort engagemang och mod. Dess kvicka sätt och dess lättlärdhet gör den till en utmärkt tävlings- och träningskamrat till hundsporter som lydnad, agility, bruks med mera. Den är villig att lära sig allt och det är bara förarens fantasi som sätter gränser.

Under den gulliga ytan har rasen en stark vilja. En pumi vaktar genom att larma genom att skälla eller med morrningar och viss reservation mot främlingar kan förekomma. 

Om du funderar på pumi:

  • Den är reserverad mot främlingar och behöver redan från början social träning.
  • Pumi behöver en konsekvent uppfostran redan från början.
  • Det är en aktiv hundras som behöver daglig mental stimulering och fysisk motion.
  • Pälsen ska kammas igenom med stålkam vid behov och klippas några gånger per år.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Pumi är en medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 41–47 cm och för tikar 38–44 cm. Vikt för hanar är 10–15 kg och för tikar 8–13 kg. De glada, livliga öronen och det koalaliknande ansiktet ger rasen dess särpräglade utseende. Pälsfärgen tydligt enfärgad; grå i olika nyanser, svart, fawn eller vit. En liten vit bröstfläck och/eller en vit strimma på tårna är tillåtet.

Skötsel

Pälsen är vågig eller lockig och ska vara i snitt 4-7 cm lång och bilda mindre eller större skruvar. Den fäller normalt inte, men måste kammas och klippas med jämna mellanrum. Pälsen är självrengörande, vilket betyder att när allt från skog och mark som fastnat i pälsen torkar, faller det av och hamnar på golvet. Pälsen behöver badas när den är smutsig.

Egenskaper och mentalitet

En pumi älskar att vara nära sin familj, som den ser som sin flock. Det är en glad, orädd och spontan hund. Rasen är mycket lättlärd, lyhörd och snabb i sin uppfattning och kvick i sina rörelser. Inomhus är den lugn.

Dess ursprung som skällande vallhund kan göra sig påmind än i dag i arbete och lek då den har lätt för att skälla. En pumi kan vara något reserverad mot främlingar och kan ha en del vaktinstinkt.

Hälsa

Pumi är i allmänhet en frisk och sund hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Med ett förflutet som herdehund i Ungern är pumi en livilig, intelligent och lättlärd hund, med vallhundens känsliga sinnelag och ett visst mått av terriers skärpa. Rasen är ett resultat av flera hundra års blandningar med puli och flera tyska och franska hundar av vall- och terriertyp. Pumi skildes från puli och fick sin egen stambok i början av 1900-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12