Riesenschnauzer, peppar & salt

Aktiv, outtröttlig och mångsidig brukshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Variant av rasen
Riesenschnauzer
Hundtyp
Brukshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är en utpräglad brukshund och fungerar väl inom alla bruksgrenar. Inom bevaknings- och räddningshundsverksamheten har den gjort sig känd för sin fina spår- och söklust. Den fungerar även väl som aktiv familjehund.

Om du funderar på riesenschnauzer:

  • Det är en storvuxen och krävande hund, ofta med en vilja som kan kräva en fast och konsekvent uppfostran.
  • Rasen är i allmänhet en trevlig och tålig familjehund, men den kräver aktivering.
  • Köp endast valp efter föräldradjur som motsvarar era förväntningar på rasen.
  • Den ska trimmas cirka 3–4 gånger per år.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Riesenschnauzer är stor och kraftig med ett respektingivande utseende, snarare kompakt än smäcker. Den är en förstorad, kraftfull avbild av schnauzer. Mankhöjden är 60–70 cm och vikten är 35–47 kg. Den har en sträv päls med tät underull. Godkända färger är svart, peppar och salt samt svart och silver.

Skötsel

Pälsen ska trimmas cirka 3–4 gånger per år. Den kan även klippas men pälskvalitet och färg kan då förändras.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har stor arbetsvilja, framåtanda och flockkänsla. Den är uthållig och härdig. Riesenschnauzer är generellt social och öppen.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Det finns dokumenterat att rasen kan drabbas av underfunktion i sköldkörteln.

Historik

Riesenschnauzer är en storväxt, strävhårig, robust och oöm brukshund som härstammar från Tyskland, där den ännu används som polis- och militärhund. Ursprungligen användes den till att driva boskapshjordar. Omkring sekelskiftet 1900 insåg uppfödare rasens höga arbetskapacitet och karaktärsegenskaper. Dess ursprung gav den vilja och förmåga att utföra hårt arbete. Till utseendet utvecklades den till en förstorad avbild av schnauzer.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15