Russkiy toy

Pigg, glad, social och fin liten kompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Ryssland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite

Allmänt

Russkiy toy är en utpräglad sällskapshund:

Russkiy toy följer gärna med på upptåg, de är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet. En del ägare tränar lydnad, agility, freestyle och spår med sina hundar. De är väldigt lättlärda, kvicka i hjärna och kropp och passar därför utmärkt för dessa aktiviteter. Russkiy toy är en aktiv ras som uppskattar stimulans och gärna följer med på långpromenaden och joggingturen. Samtidigt som de mer än gärna kurar ihop sig i knät på sin ägare. Storleken gör att lek med större raser bör ske med försiktighet då olyckor kan ske.

Om du funderar på russkiy toy:

 • I sällskap med större hundar krävs det en viss uppmärksamhet.
 • Russkiy toy är en social, aktiv, alert och sportig hund som gärna är med på aktiviteter.
 • En russkiy toy kräver minimal pälsvård och är mycket lättskött.
 • Rasen är liten i formatet, lätt att ta med på resor, men ska behandlas som en hund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Russkiy Toyklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska vara elegant, kvadratiskt byggd med långa ben och fin benstomme. Öronen är karaktäristiskt stora, högt ansatta och upprättstående. Russkiy toy finns i två pälsvarianter; långhårig och släthårig. De långhåriga ska ha långa fransar på öron, svans och tassar. De släthåriga ska ha kort, tät päls. Mankhöjd är 22–27 cm och rasen ska inte väga över 3 kg. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, cream, fawn eller rött i alla nyanser med eller utan svarta eller bruna hårspetsar.

Skötsel

Pälsvården är minimal för båda hårlagen. De långhåriga kan behöva kamning då och då. Ett bad, med ett milt hundschampo, när hunden är smutsig.

Egenskaper och mentalitet

En russkiy toy ska vara aktiv, spontan och kontaktsökande. De är stora personligheter, sociala mot både hundar och människor. Russkiy toy är tydliga i sitt kroppsspråk och har därmed lätt för att umgås med andra hundar. Som alla raser vill de ha omtanke och sysselsättning, de är roliga att träna och gillar att vara i rörelse. Rasen behöver promenader men inte överdriven motion. De uppskattar att mysa och ta det lugnt. En russkiy toy ska inte vara rädd och skygg.

En fördel med rasens storlek är att det är lätt att resa med den. Det negativa kan vara att en del anser att den passar bra i en väska. En russkiy toy kräver inga stora utrymmen eller långpromenader, även om den uppskattar det. Den behöver tränas att inte skälla överdrivet mycket. Man ska också vara aktsam för faror i vardagen för en liten hund, till exempel vid umgänge med stora hundar. För den som vill ha en liten, aktiv och rolig hund med stor personlighet är denna ras att rekommendera.

Hälsa

Russkiy toy är en frisk och kry ras. Möjligen kan man vara observant på tänderna; kontrollera att de inte får tandsten och att valpen tappar alla valptänder. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella (lösa knäleder). Ögonlysning rekommenderas innan avel. En russkiy toy kan bli ca 15 år.

Historik

Ursprunget till rasen är svårt att fastställa. Hundarna hölls som sällskap för adelsdamer, som rått- och musfångare och som levande ringklockor på de ryska godsen. 1958 föddes Chiki i Moskva, ursprunget till den variant som kallades långhårig moskvadvärgterrier. 1966 kom den första rasstandarden och 1988 gav hemlandet ut en ny rasstandard, där de två hårlagen ingick. 2006 erkände Svenska Kennelklubben rasen samtidigt som den flyttades till grupp 9 och namnet ändrades till russkiy toy. År 2017 erkändes rasen av FCI och fick då sin första FCI-standard samt även en ny svensk rasstandard.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12