Sarplaninac

Kraftfull, krävande och självständig herdehund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Nordmakedonien och Serbien
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta får. Den är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och lämpar sig inte enbart som sällskapshund.

Om du funderar på sarplaninac:

  • Sarplaninac är en mycket skarp väktare med kort stubin. Den måste socialiseras tidigt och fostras med fast hand ör att fungera i samhället. Det är att ta på sig en särskilt stort ansvar att skaffa en hund av denna ras.
  • Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper. Rasen är stark fysiskt och viljestark och kräver en stark, observant ägare med stor hunderfarenhet.
  • Avståndet till grannar bör vara långt. En sarplaninac vaktar och skäller högt och ihärdigt vid minsta ljud.
  • Träffa helst mamman till valpen innan köp. Sociala egenskaper är ärftliga.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden för hanar är ca 62 cm och för tikar ca 58 cm. Vikten för hanar är 35–45 kg och för tikar 30–40 kg. Den har kort och tät underull under det långa täckhåret som är 10–12 cm. Pälsen är enfärgad i alla färger från vit till nästan svart. Vanligaste färgen är grå.

Skötsel

Pälsen är lättskött och förutom under fällningsperioden behöver den bara borstas någon gång i veckan.

Egenskaper och mentalitet

Sarplaninac är en mycket skarp väktare med kort stubin. Den måste socialiseras tidigt och fostras med fast hand för att fungera i samhället. Det är att ta på sig en särskilt stort ansvar att skaffa en hund av denna ras.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Historik

Sarplaninac är en herdehund som har använts som fårväktare mot björn, varg och mänskliga rövare i Sarplaninacbergen i det nuvarande Makedonien, f.d. Jugoslavien. Rasens ursprung är oklart men det troliga är att hundtypen kom till Europa från Asien under de stora förhistoriska folkvandringarna. Rasen erkändes internationellt 1939 under namnet illirksi ovzcar men namnet ändrades till sarplaninac år 1957.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15