Schillerstövare

Noggrann, energisk specialist vid har- och rävjakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Schillerstövaren är en skalldrivande hund som används vid jakt på hare och räv. Rasen är inte lämplig som enbart sällskapshund. 

Om du funderar på schillerstövare:

  • Rasen är en utpräglad jakthund och ett stort jaktintresse hos ägaren är ett måste.
  • Var noga med ditt val av uppfödare.
  • Du behöver jobba med hundens grundläggande dressyr tidigt i livet.
  • Rasen behöver vägledning för att jaga det vilt den är avsedd för.
  • Ställ upp på unghundsgranskning för att främja avelsarbetet.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 53–61 cm och för tikar 49–57 cm. Färgen är tanfärgad med svart så kallad mantel. Kroppsbyggnaden ger intryck av snabbhet och styrka.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett spårnoga drevsätt som är en bra egenskap vid svåra förhållanden och den har bra skall och starka tassar. Rasen är livlig med vaket temperament och bra mentalitet. Schillerstövaren fungerar även mycket bra som familjehund.

Hälsa

Rasen anses generellt vara utan några allvarliga kända defekter. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Historik

Schillerstövaren framavlades och namngavs efter lantbrukaren Per Schiller i Stenungsund. På den första hundutställningen i Sverige år 1886 visade han stövarsyskonen Tamburini och Ralla I, vilka troligen var av sydtyskt ursprung. De var svartbruna med smärre, vita tecken och ganska småväxta. Till stammen fördes sedan ytterligare stövare av schweizisk ras. Som en tredje beståndsdel ingick ett icke obetydligt inslag av engelska stövare, framför allt harrier. Rasen nådde snabbt en konstant typ, där de kontinentala dragen dominerade. Den erkändes som egen ras år 1907.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15