Schnauzer, svart

Aktiv, allroundhund med mustasch

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tysklans
Variant av rasen
Schnauzer
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Schnauzer är en alert familjehund som passar som bruks-, räddnings-, agilityhund, med mera. Den gillar alla aktiviteter och är därför en trevlig, aktiv allroundhund.

Om du funderar på schnauzer:

 • Konsekvent uppfostran behövs. Vänta inte tills hunden är vuxen innan du lär den saker.
 • Du bör ha tid för aktiviteter.
 • Det är en trimras som kräver pälsvård men rätt skött fäller den inte.
 • Träna korta pass. Schnauzer är lättlärd men blir också fort uttråkad på det den redan kan.
 • Rasen används som gårds- och vakthund och vissa vaktinstinkter finns fortfarande kvar.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Schnauzer Pinscherklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Schnauzerringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Det är en mellanstor ras, mankhöjden är 45–50 cm och vikten är 14–20 kg. En schnauzer är kvadratiskt byggd, kompakt med karaktäristiskt tufft utseende med sin lugg och sitt skägg. Svansen bärs högt över ryggen vilket ger ett säkert uttryck. Rasen har två pälslager; en kort värmande och vattenavvisande underull och även ett strävt täckhår som håller smuts och väta borta. Färgen är svart eller peppar och salt.

Skötsel

Pälsen behöver trimmas cirka fyra gånger per år då gammalt täckhår plockas bort och nytt hår kommer fram. Pälsen behöver kammas minst en gång per vecka. Benhår, mage och huvudet med skägg och ögonbryn behöver kammas ut så att det inte bildas tovor. Sköter man om sin hund enligt detta så slipper man att hunden fäller. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen är aktiv, lekfull och rolig. Den är familjekär men kan vara avståndstagande till främlingar.

Hälsa

Schnauzer är en sund ras och det finns inga kända rasbundna sjukdomar. 

Historik

Ursprungligen använde man schnauzer i södra Tyskland som stallhund för att den trivdes särskilt väl med hästar. Den var en ivrig och snabb råttfångare, vilket i folkmun gav den namnet ”Rattler”, råtthund. 1895 erkändes rasen som strävhårig pinscher. Namnet ändrades sedan till schnauzer. Kanske syftade man på hundens skägg (Schnauz som på tyska betyder "mustasch").

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12