Shikoku

Alert, krävande och med stort intresse för jakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Japan
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Shikoku används främst som jakthund på vildsvin. Det är en aktiv och uppmärksam hund. Första individen registrerades i Sverige 2019.

Om du funderar på shikoku:

  • Rasen kan vara reserverad mot främlingar det är därför viktigt för valpen med tidig socialisering bland både människor och hundar.
  • Rasen har stark jaktinstinkt vilket ställer krav på att hunden inte får springa fritt i skog och mark,
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är medelstor, välbalanserad med välutvecklad muskulatur. Mankhöjd för hanar är ca 52 cm och tikar ca 49 cm. Den karakteristiska färgen kallas ”sesam” och ger en typisk färgteckning med mörkare och ljusa skiftningar i vitt, rött och svart.

Skötsel

Pälsen är lättskött men behöver borstas igenom då hunden fäller. Pälsen har två lager: täckhår som är hårda och en mjuk och tät underull.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är modig och lojal mot sin familj och vaktar hemmet. Kan vara reserverad mot främlingar det är därför viktigt för valpen med tidig socialisering bland både människor och hundar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen kommer från Japan och är namngiven efter ön Shikoku. Den höll på dö ut under 1920-talet men ett arbete startades då upp för att bevara rasen. 1934 utnämden hundrasen till en av Japans sex ”nationalraser”.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15