Silky terrier

Aktiv, pigg träningskompis med silkeslen päls.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite större

Allmänt

I första hand är silky terrier en sällskaps- och utställningshund. Rasen är aktiv, den gillar att jobba och deltar gärna inom olika hundsporter, bland annat agility, viltspår och lydnad. 

Om du funderar på silky terrier:

 • Det är mycket hund i en silky terrier.
 • Rasen har en lång livslängd och blir oftast mellan 13–16 år.
 • Den älskar att vara med och att göra saker och är ingen soffhund.
 • Den jagar gärna råttor och möss.
 • Den fina långa pälsen kräver att man lägger ner lite tid varje vecka för att hålla den fri från tovor.
 • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Terrierklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Silky Terrier Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 23–26 cm och något lägre för tikar. Pälsen ska vara silkesmjuk och ska inte vara golvlång. Man bör kunna se fram- och baktassar tydligt. Färgen är blue and tan. Silvrigt till vitt är inte önskvärt enligt rasstandarden.

Skötsel

Man bör kamma och borsta 1–2 gånger per vecka. Silky terrier klipps på tassar, runt nos, på öron och svans. Man bör bada hunden ungefär var fjortonde dag och använder då både schampo och balsam.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är vaken och alert med ett så kallat terriertemperament. Den jagar gärna råttor och möss. Om smådjur såsom möss, hamster och marsvin finns i familjen måste man vara försiktig då hunden kan se dom som byte.

Hälsa

Det största problemet är tandförluster (avsaknad av tänder). Det kan även dyka upp något fall av Perthes sjukdom (utvecklingsrubbning i skelettet). Patella luxation (lösa knäleder) förekommer men inte i någon större utsträckning.

Historik

Silky terrier kommer från Australien och är en nära släkting till australisk terrier och yorkshireterrier. Enligt vissa skrifter är även dandie dinmont terrier inblandad.

De britter som koloniserade Australien förde med sig sina hundar, bland annat små terrier av den gamla engelska typen: med svart eller blågrå rygg och en päls med antingen strävt täckhår och mjuk underull eller en alltigenom silkeslen struktur. Hundarna föddes främst upp i Sydney, en av anledningarna att rasen tidigare kallades sydney silky terrier. Den första individen kom till Sverige ca 1965.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12