Skotsk terrier

Aktiv, självständig och passar pälsälskare.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Mycket
Storlek
Lite större

Allmänt

Dagens skotte är främst en sällskapshund. Den är sportig och älskar friluftsliv med dagliga långpromenader i skogen.

Om du funderar på skotsk terrier:

 • Du bör ha ett intresse för pälsvård. Du bör kamma och borsta igenom hela pälsen varje vecka.
 • När man skaffar en skotte måste man vara beredd på att det kostar en del att trimma den.
 • Rasen är självständig med stor integritet och har en mycket god förmåga till anpassning.
 • Den är sportig och älskar friluftsliv med dagliga långpromenader i skogen.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Terrierklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Skottefederationen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Skotten är en stadig, kompakt hund med korta ben och mycket djup välutvecklad kropp. Den är alert och rörlig och ger intryck av stor styrka i litet format. Vikt är enligt rasstandarden 8,5–10,5 kg och mankhöjd är 25–28 cm. Pälsen ska bestå av tät underull och strävt täckhår. De två hårlagen utgör tillsammans ett effektivt skydd mot väder och vind. Färg är svart, vetefärgad eller brindle i alla nyanser.

Skötsel

När man skaffar en skotte måste man vara beredd på att det kostar en del att trimma den. Minst fyra gånger per år behöver den trimmas för att inte bli igenvuxen. Dessemellan räcker det att en gång per vecka kamma och borsta igenom hela pälsen så att inga tovor bildas. Man bör lära valpen från början att stå på ett stadigt halkfritt bord (helst trimbord) och låta sig hanteras.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är självständig med stor integritet och mycket god förmåga till anpassning. Den är lättfostrad och behöver gå regelbundna promenader för att må bra. Inomhus är rasen mycket lugn och anpassar sig lätt till skilda miljöer. Skottar kan tränas i både lydnad, spår, agility och viltspår. 

Hälsa

Det finns inga kända rasbundna sjukdomar.

Historik

Ursprungligen avlades skotsk terrier för att hålla nere bestånden av grävlingar, råttor, rävar och andra skadedjur på gårdarna i Skottland. Det var viktigt att hunden fungerade som jakthund. Det som i dag kallas skotsk terrier kan ha utvecklats och framavlats i östra delen av Skottland i och runt staden Aberdeen, där de flesta av rasens anhängare bodde och verkade. Rasen omtalades därför som aberdeenterrier trots att det aldrig varit någon officiell benämning. I Sverige introducerades skotten runt sekelskiftet 1900.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15