Sloughi

Uppmärksam, aktiv sprinter med jaktlust.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Marocko
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Sloughi är en uppskattad sällskapshund. Den tycker om att vara ute i skog och mark och uppskattar även aktiviteter som agility och lydnad, även om den kanske inte blir en stor stjärna inom de sporterna. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är en form av jaktprov som är uppskattat av hundarna och ger dem tillfälle att använda sin naturliga jaktinstinkt.  Vi har även många individer i Sverige som provat på kapplöpning som en bra aktivitet.

Om du funderar på sloughi:

  • Valpen behöver mycket social träning tidigt.
  • Rasen har stark jaktinstinkt och snabbhet, vilket man måste tänka på om hunden är lös utanför ett inhängnat område.
  • En sloughi har ofta gott självförtroende och fungerar väl med både andra hundar och människor.
  • Då jaktinstinkten är stor krävs en bra lydnad för att hundens ska kunna vara lös.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 66–72 cm och tikar 61–68 cm, vikten är 18–30 kg. Kroppsformen är kvadratisk med tydligt framträdande muskler och senor. Rasen finns i tre färger; sand i alla nyanser, brindle (tigrerad) samt mantlad (svart), med eller utan svart mask (mörkt huvud).

Skötsel

Pälsen är mycket kort och utan underull. Det gör att den fäller lite och borstas samt badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ger ett lugnt och behärskat intryck i hemmiljö men med sin vaktinstinkt talar den om när det kommer någon. Den är mycket fäst vid familjen, men kan verka lite reserverad mot främmande vid första mötet.

Rasen älskar att springa och måste få chansen att vara lös flera gånger i veckan för att må bra. Rasen har stark jaktinstinkt och snabbhet, därför får den inte vara lös där den kan orsaka skada på sig själv eller andra. Långa sköna promenader och cykelturer uppskattas mycket. När det är avklarat, rullar den nöjd ihop sig i älsklingssoffan. 

Hälsa

Sloughi har få kända rasspecifika sjukdomar. Den ger kanske intryck av att vara ömtålig men är förvånansvärt robust. Rasen uppnår ofta hög ålder.

Historik

Rasen är en korthårig vinthund som härstammar från Nordafrika där den genom århundraden har använts som hetsjakthund av beduinerna. Den jagar företrädesvis med synen, som alla andra vinthundar. Rasen är en nära släkting till övriga afrikanska vinthundar.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15