Slovenský hrubosrsty stavac (ohar)

Social, lättlärd, krävande och mångsidig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Slovakien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Slovenský hrubosrsty stavac (ohar) är en stående fågelhund med förfinade linjer. Den ska arbeta i öppen terräng såväl som i skog och i vatten. Den ska kunna leta upp och apportera skjutet byte. Det är en utpräglad jakthund och trivs inte enbart som familjehund. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

Om du funderar på slovenský hrubosrsty stavac (ohar):

  • Stående fågelhund som letar upp och apporterar skjutet småvilt.
  • Rasen är en utpräglad jakthund och ett stort jaktintresse hos ägaren är ett måste.
  • Den kräver mycket motion, träning och stimulans.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 62-68 cm och för tikar 57-64 cm. Färgen är brunskimmel i varierande skuggningar, med eller utan vita tecken.

Skötsel

Pälsen är lättskött. Täckhåren är ca 4 cm långa, sträva, raka och ligger tätt an mot kroppen. Underullen är kort, tunn och normalt fälls den under sommaren.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är lättränad och arbetsvillig. Den behöver mycket fysisk och psykisk stimulans för att må bra.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd

Historik

Rasen har sitt ursprung i Slovakien. Den uppkom genom korsningar av weimaraner med diverse andra fågelhundsraser. Först prioriterades färg, sedan användning. Rasen erkändes internationellt 1995. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15