Slovenský kopov

Krävande specialist på eftersök och jakt på vildsvin

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Slovakien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Slovenský kopov är en jakthund vars arbetssätt lämpar sig väl för jakt på vildsvin och eftersök. Det är en utpräglad jakthund och trivs inte enbart som familjehund.

Om du funderar på slovenský kopov:

  • Rasen ska användas enbart till jakt på vildsvin och eftersök.
  • Rasen är en utpräglad jakthund och ett stort jaktintresse hos ägaren är ett måste.
  • Det är viktigt att bevara rasens jaktliga egenskaper, välj därför valp efter föräldrar som har goda jaktegenskaper och är jaktprovsmeriterade.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en knappt medelstor rektangulär hund med ganska lätt kropp. Mankhöjden för hanar är 45–50 cm och för tikar 40–45 cm. Vikten är mellan 15 och 20 kg. Pälsen är ganska hård, kort och tätt åtliggande, med tät underull. Färgen är svart med rödgul till roströd tanteckning.

Skötsel

Pälsen är kort och mycket lättskött. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rastypiska egenskaper är energiskt temperament, mod, arbetsvilja och uthållighet. Kopoven är mycket social, lättlärd, lojal och tillgiven och den fungerar bra i en familj. Unga individer kan vara hetsiga, egensinniga och fräcka, särskilt hanarna, och behöver därför en erfaren konsekvent ägare.

Den vuxna hunden kännetecknas av välutvecklade och skarpa sinnen, utmärkt spårförmåga och hög tålighet. Slovenský kopov anses vara en ras med goda anlag för eftersök tack vare det välutvecklade luktsinnet och det noggranna arbetssättet vid spårning.

Hälsa

Hälsoläget i rasen får anses som gott. De sjukdomar och defekter som har förekommit är epilepsiliknande anfall, kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklarna), hjärtfel och patellaluxation (lösa knäleder). Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Slovenský kopov kan översättas till slovakisk stövare och är en mycket gammal ras som anses vara den slovakiska nationalrasen. Ursprunget är nära sammanlänkat med andra svart- och tantecknade mellaneuropeiska stövare. Den är avlad med tanke på vildsvinsjakt sedan hundra år tillbaka, och är även en mycket god eftersökshund. Utvecklingen började när jägare sökte en tålig hund som skulle kunna utföra tufft arbete i besvärlig och bergig terräng.

Rasen blev erkänd i mitten av 1900-talet men har uppmärksammats internationellt först på 2000-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15