Smålandsstövare

Uthållig krävande jakthund och ovanlig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Smålandsstövaren är en skalldrivande hund som används till jakt på hare och räv. Den är inte lämpad som enbart sällskapshund. Rasen är en av de svenska nationalraserna och ovanlig även i Sverige. 

Om du funderar på smålandsstövare:

  • Det är en jakthund och ska användas till jakt på hare och räv.
  • Välj valp efter rekommenderade och jaktprovsmeriterade föräldrar.
  • Smålandsstövare är en numerärt liten ras. Alla hundar bör jakttränas, startas på jaktprov och visas på utställning.
  • När hunden har klarat av sin jakt- och utställningsmeritering och är fullt frisk, ska den ges möjlighet att delta i avel.
  • Den ska under jaktsäsongen ges möjlighet att vistas i skogen och jaga, inte sitta i en hundgård eller lägenhet.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46–54 cm och för tikar 42–50 cm. Grundfärgen är svart med gulbruna till rödbruna tecken. Svansen kan vara av varierande längd.

Skötsel

Pälsen är kort och lättskött, badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är känd för att vara en snabb ”upptagare” som driver med ett tätt och nyanserat skall. Efter avslutad jakt söker den alltid upp sin ägare. Tack vare sin storlek och vikt, är hunden mycket uthållig och kan jaga i flera dagar i sträck utan problem. Tassarna är väl slutna och har mycket hårbeklädnad runt trampdynorna som ger mycket hållbara tassar.

Smålandsstövaren är en lagom stor jakthund med utmärkt mentalitet som även fungerar ypperligt som familjehund.

Hälsa

Smålandsstövare är en relativt frisk hundras. Det förekommer höftledsdysplasi, HD, och epilepsi i rasen. 

Historik

I Småland fanns under 1800-talet stövare av mycket olika utseende och härkomst. Ursprunget var till en del hundar av tysk, polsk och baltisk stam, vilka förts till landskapet av hemvändande officerare under stormaktstidens krig. De kom sedan att blandas med allmogens hundar av spetstyp. Senare tillfördes hundar av engelsk ras. Såväl storlek som färg varierade, liksom svanslängd.

I början av 1900-talet sökte man att återskapa den gamla smålandsstövaren, främst av stubbsvansad typ. 1921 fastställdes en svensk rasstandard.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15