Spinone

Lugn, tillgiven stående fågelhund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Spinone används främst som stående fågelhund. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj. Rasen är mycket lämplig för jakt i våtmarker och buskig terräng. 

Om du funderar på spinone:

  • Det är en aktiv hund som kräver en hel del motion och aktivering.
  • Rasen är lättlärd och intelligent.
  • Den är mycket social och vill vara nära sin familj.
  • Vanlig levnadsålder för rasen är 10-14 år.
  • Rasen är en lugn och tålmodig hund, men som behöver vara aktiv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Spinone är en stor hund, som ska ge ett kraftfullt intryck. Skäggig, med mild och blid blick. Nostryffeln är stor och framträdande. Mankhöjd för hanar är 60–70 cm och för tikar 58–65 cm. Vikten hos hanar ligger vanligen på 32–37 kg och hos tikar på 28–30 kg. Färgen ska vara rent vit, vit med orange fläckar, vit och orangeprickig (melerad), vit med kastanjebruna fläckar samt skimmelteckning i orange eller kastanjebrunt.

Skötsel

Rasen är strävhårig utan eller med sparsam underull. Den ska trimmas men inte friseras för att bättre stå emot väta och smuts. Hunden ska ge ett raggigt men inte ovårdat intryck.

Egenskaper och mentalitet

Spinone är en lugn, tålmodig, uthållig och lättlärd hund, men det förutsätter att hunden aktiveras. Rasen är mycket tillgiven sin familj och arbetar nära sin förare. Den kan ibland vara något reserverad mot främlingar. Spinone är en mycket intelligent och trofast vän. 

Hälsa

Spinone är allmänt en sunt byggd och stark hund. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. Vissa ögonproblem förekommer som t ex lösa och in- eller utåtrullade ögonkanter (entropion respektive ektropion). 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar att rasen kan ha för mycket hud i huvudet vilket kan ge ögonkantsproblem.

Historik

Rasen har utvecklats i norra Italien, framför allt i Piemonte. Den finns beskriven på 1600-talet som en ”jaktgriffon” och på målningar i det furstliga palatset i Mantua daterat till slutet av 1400-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15