Srpski gonič

Krävande, arbetsvillig och med stort jaktintresse

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Serbien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Srpski gonič är en drivande jakthund. Den mår som bäst då den får utlopp för sitt jaktintresse och trivs inte enbart som familjehund. Rasen är ovanlig i Sverige. 

Om du funderar på srpski gonič:

  • Rasen har en stark jaktlust och är avsedda för jakt i skog och mark.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Srpski gonič är en medelstor hund med robust konstitution. Mankhöjd för hanar är 46-56 cm och för tikar 44-54 cm. Färgen är rävröd, från gulröd till roströd, med svart ryggparti.

Skötsel

Pälsen är kort, tät, grov, glänsande och mycket lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Temperamentet är vänligt och livligt. Rasen är pålitlig och visar utomordentlig uthållighet. Den är karaktärsfull, livlig och energisk. Rasen är en utpräglad jakthund. 

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Srpski gonič är en av flera stövarraser, vilka finns spridda över hela Balkan. Man antar att stövare från Mindre Asien spelat en viktig roll i rasens uppkomst. Den första beskrivningen av rasen under namnet balkanski gonič är från år 1905 då Frank Laska skildrade denna ras bland andra stövare och spårhundar.

Den första rasstandarden upprättades år 1924, men rasen erkändes internationellt 1940. 1996 fick rasen sitt nuvarande namn. Den var vida spridd i Serbien och den jugoslaviska kennelklubben kontrollerade uppfödningen och upprättade också den första stamboken. Tidigare rasnamn är serbski gonic.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12