Strävhårig foxterrier

Livlig, lättlärd och trivs hos den aktiva familjen.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Strävhårig foxterrier är pigg, alert, smart och påhittig. Den passar utmärkt som sällskapshund och då bäst hos den aktiva familjen. 

Om du funderar på strävhårig foxterrier:

  • Den behöver en konsekvent fostran och inga dubbla budskap.
  • Hunden vill jobba med huvud och näsa, inte boll- och pinnkastning.
  • Du bör vara beredd på att kamma din hund en gång per vecka.
  • Den behöver trimmas fyra gånger per år.
  • Överaktivera inte din hund eftersom rasen så gärna vill följa din minsta önskan.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen päls är sträv och färgen är trefärgad vit, svart och brun. Den är en kvadratisk och högbent terrier. Mankhöjd för hanar är ca 39 cm och för tikar något mindre.

Skötsel

Rasen fäller inget hår vid regelbunden trimning. Trimning innebär att pälsen dras av, när den är mogen, vilket lämnar plats för en ny päls att växa ut. Klipper man blir pälsen silkesmjuk och tappar sina färger och sin sträva struktur, som står emot väta och smuts.

Lämna hunden till en duktig trimmare fyra gånger per år, eller lär dig själv genom att fråga din uppfödare om råd och hjälp med detsamma. Man ska kamma en strävhårig foxterrier en gång i veckan.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är pigg, alert, smart och påhittig. Den bör fostras vänligt men bestämt och konsekvent, eftersom den annars gärna tar överhand. Man bör som ägare till en strävhårig foxterrier förvänta sig en hund, som noterar det mesta man gör, och trivas med det. Det är en ras som önskar både mental och fysisk träning. 

Hälsa

Rasen är sund och det finns inga kända rassjukdomar. Vid avel strävar uppfödarna att hålla en låg inavelsgrad, det vill säga inte korsar hundar som är nära släkt med varandra. Strävhårig foxterrier uppnår oftast en hög ålder. 

Historik

Ursprungligen kallade man alla hundar av terriertyp som användes till rävjakt för foxterrier (fox = räv). Strävhårig foxterrier är den äldsta av de två foxterrierraserna Det finns en stälhårig variant också). Rasens uppgift var rävsprängare, det vill säga att få ut räv som under jakten gått i gryt. I början fäste man inget eller ringa avseende vid utseendet om den kunde fungera i jaktsammanhang. Den skulle emellertid vara tillräckligt mycket vit för att lätt skilja sig från räven. 

De två olika pälsvarianterna blandades inbördes till år 1876, då engelska kennelklubben började föra separata register för de oliak hårlagen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12