Svensk vit älghund

Jaktkamrat med sinne för älg, björn, lo och grävling

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Sverige
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Svensk vit älghund är en utpräglad jakthund med huvudintresset riktat mot vilt som låter sig ställas; älg, björn, lo och grävling. Rasen lämpar sig inte till enbart sällskap. Rasen är en av de svenska nationalraserna. 

Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU,  men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.

Om du funderar på svensk vit älghund:

  • Det är en utpräglad jakthund och den är inte lämplig som enbart sällskapshund.
  • Den är specialist på att ställa viltet genom att skälla. 
  • Svensk vit älghund ska ge ett lugnt, men alert intryck.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Älghundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Svensk vit älghund är en medelstor, rektangulär och proportionerligt byggd spetshund. Den ska vara smidig med god resning. Mankhöjd för hanar är 56 cm och tikar 53 cm. Färgen är rent vit men inslag av svagt gulaktig ton förekommer.

Skötsel

Även om pälsen är en så kallad dubbelpäls med hårdare täckhår och mjuk underull, är den lättskött och badas vid behov. Den fäller sin päls regelbundet och behöver då borstas.

Egenskaper och mentalitet

Vit älghund ska ge ett lugnt, men vaket intryck. Den är energisk, uthållig med stark jaktlust.

Hälsa

Rasen anses frisk överlag men höftledsdysplasi, HD, kan förekomma.

Historik

Rasen utgör en avgrening från älghundraserna norsk älghund grå (gråhund) och jämthund. Typmässigt har den mer av jämthund än gråhund. Den ska vara större än gråhunden och som jämthunden mer rektangulär än kvadratiskt byggd. 1993 godkändes rasen av Svenska Kennelklubben.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15