Tenterfield terrier

Livlig, modig och lojal atlet.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Råtthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Tenterfield terrier är aktiv, stark och smidig med gott självförtroende och stort mod. Den fungerar både vid hjälp att hålla efter mindre skadedjur och som trevlig sällskapshund. Rasen är ovanlig i Sverige. 

Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU,  men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.

Om du funderar på tenterfield terrier:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Den uppskattar att få vara nära sin familj. Det är en aktiv hund och villig att lära nya saker.  
  • Om smådjur finns i familjen måste man vara observant, då rasen kan se dom som byte. 
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för både hanar och tikar är 25,5 – 30,5 cm. Vikten är ca 5 kg. Färgen är vit med svarta, rödbruna eller leverbruna fläckar. Även trefärgat är vanligt förkommande.

Skötsel

Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort utan underull men kan då behöva täcke vid vistelse utomhus vintertid. 

Egenskaper och mentalitet

Den är självsäker, lättlärd och trogen sin ägare. Den är orädd och djärv och fungerar utmärkt som sällskapshund. Har intresse för att jaga, framförallt av mindre djur, vilket man måste vara medveten om.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Tenterfield terrier är en av få hundraser, vilka utvecklats i Australien. Den gick tidigare under namnet miniature fox terrier, men bytte namn 1993. Rasen erkändes av den australiensiska kennelklubben, Australian National Kennel Council (ANKC), så sent som 2002.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15