Terrier brasileiro

Glad, livlig, familjekär och busig.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Brasilien
Hundtyp
Sällskapshund, jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

I hemlandet hålls terrier brasileiro oftast som sällskapshund, men den respekteras också högt som jakthund och larmande vakthund. En terrier brasileiro är följsam, aktiv och gillar att jobba. Den trivs bra hos ägare som vill pröva på många olika hundsporter.

Om du funderar på terrier brasileiro:

 • Tidig socialisering av valpen är viktigt för att få en trygg och nyfiken kompis.
 • Rasen vaktar genom att skälla när något händer.
 • Den uppskattar att få vara nära sin familj. Det är inte en hundras som trivs att vara ensam några längre stunder.
 • Rasen kan behöva ett täcke under lång utevistelse vintertid på grund av den korta pälsen.
 • Om smådjur finns i familjen måste man vara observant, då rasen har jaktinstinkt och kan se dem som byte.
 • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Färgen är alltid tricolor, det vill säga vit med svarta, bruna, blå eller isabellafärgade fläckar samt så kallade tantecken (rödbruna markeringar). Storleksmässigt är den medelstor. Mankhöjd för hanar är 35–40 cm och tikar 33–38 cm. Helhetsintrycket ska vara välbalanserat och smidigt

Skötsel

Pälsen är mycket lättskött då den är slät och kort.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är lättlärd, nyfiken och fylld med energi, med en lekfullhet som ofta håller i sig även på äldre dagar. Den passar in såväl i en stadslägenhet som på en stor gård på landet. Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Mot främmande personer kan rasen ibland vara försiktig och avvaktande. 

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Rasklubben rekommenderar uppfödare att kontrollera föräldrarna genom ögonlysning och patellaundersökning före avel.

Historik

Ursprunget för terrier brasileiron är oklart men det som oftast nämns är att de brasilianska studenter som i slutet av 1800- och i början av 1900-talet studerade i Storbritannien och Frankrike, vid sin återkomst till hemlandet förde med sig hundar av ”foxterriertyp”. Dessa korsades sedan med lokala små hundar som fanns vid gårdarna på den tiden. Rasen erkändes internationellt 1964. Första individen registrerades i Sverige 2007.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15