Thai bangkaew dog

Energisk, aktiv med tjock gosig päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Thailand
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Thai bangkaew dog är en sällskapshund. Rasen är uppmärksam och kan vara avvaktande mot främmande. Rasen är mycket ovanlig i Sverige.

Om du funderar på thai bangkaew dog:

  • Valpen behöver tidig socialisering och uppfostran. 
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 46-55 cm och tikar ca 41-46 cm. Pälsen är kort på huvudet och framsidan på benen, medellång på kroppen, något längre runt hals och skuldror så att den bildar en man som är mer framträdande hos hanar än tikar.

Färgen är vit med välmarkerade fläckar. Den är ofta färgschatterad i bl.a. citron, röd, gulröd, tantecknad eller grå med eller utan skuggade toppar, även så att den till och med kan se trefärgad ut, också vit med svarta fläckar.

Skötsel

Pälsen har två lager: täckhår som är raka och grova och en mjuk och tät underull. Det är en lättskött päls men kräver en del borstning när den tjocka pälsen fälls.

Egenskaper och mentalitet

Thai bangkaew dog är alert, intelligent, lojal och uppmärksam. Kan vara något reserverad mot främlingar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen har sitt ursprung i byn Bangkaew i Thailand. Det är en gammal ras, vilken sägs ha sitt ursprung från en svart och vit tik, ägd av en buddistmunk, som parades med en hane av en idag utdöd vildhundstyp. 1957 användes utvalda individer för att få fram dagens typiska thai bangkaew dog.

Provinsen Phitsanuloks är mycket stolt över sin hundras och värdesätter dess ursprung. Där finns många uppfödare och rasen har blivit nationellt välkänd i alla delar av Thailand.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15