Tornjak

Krävande och behöver ha en erfaren ägare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Bosnien-Herzegovina och Kroatien
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

Tornjak är en herde- och vakthund. På grund av dessa egenskaper är rasen inte en lämplig förstagångshund och lämpar sig heller inte som enbart sällskapshund utan behöver få meningsfyllt arbete. Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

Om du funderar på tornjak:

  • Valpen behöver tidig socialisering och uppfostran. 
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Rasen är stor och kraftig.
  • Den har stark vaktinstinkt och är misstänksam mot främmande personer.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Tornjak är stor och kraftig, välproportionerlig, rörlig och närmast kvadratisk. Mankhöjden för hanar är 65-70 cm och för tikar 60-65 cm. Färgen är vanligtvis vit med avgränsade fläckar i avvikande färg.

Skötsel

Rasen kräver en hel del pälsvård. Täckhåren är långa, grova, raka och bildar en tjock päls, speciellt över korset, runt halsen (manen), över låren (byxorna), frambenen (behängen) och svansen. Vinterpälsens underull är lång, mycket tjock och har en ullig struktur.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är fäst vid sin ägare och mycket lugn i dennes närhet, men den vaktar med eftertryck och är misstänksam mot främlingar. Det är att ta på sig en särskilt stort ansvar att skaffa denna hundras.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Avkommor av den nästan utdöda, genetiskt homogena, lokala, gamla typen av herdehundar har legat till grund för återuppbyggnaden av tornjak. Ursprungliga hundar fanns spridda i bergsregionerna och de kringliggande dalarna i Bosnien-Hercegovina och Kroatien. Efterforskningar om rasens historiska och moderna förekomst samt ett systematiskt räddningsarbete påbörjades samtidigt i Kroatien och Bosnien-Hercegovina runt 1972. Rasaveln påbörjades 1978.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15