Tosa

Modig, krävande och trivs med familjen

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Japan
Hundtyp
Vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Tosa är mest att betrakats som en sällskapshund och vakthund. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper. Rasen är ovanlig i Sverige.

Om du funderar på tosa:

  • Rasen är ingen förstagångshund utan kräver en hundvan ägare.
  • Det är en utpräglad vakt- och boskapshund.
  • Rasens är självständig och har stark känsla för sitt område.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden för hanar är minimum 60 cm och för tikar minimum 55 cm. Färgen är röd, fawn, aprikos, svart eller brindle.

Skötsel

Pälsen är kort och lättskött och kräver minimal omvårdnad.

Egenskaper och mentalitet

Rasens temperament utmärks av tålamod, lugn, djärvhet och mod. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Japan har en lång tradition av hundkamper som inleddes redan på 1300-talet. Tosa uppstod som en hybrid mellan inhemska kamphundsraser från ön Shikoku och raser från västvärlden. Rasnamnet har den fått efter den region på ön där den föddes upp och den kallas också ibland japansk mastiff. De raser från västvärlden som användes för att skapa tosa var bulldogg, mastiffer, vorsteh och grand danois.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15