Treeing walker coonhound

Modig, snabb och krävande jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Treeing walker coonhound är en drivande jakthund, som söker och markerar jaktbyte i träd. I sitt hemland används rasen till att spåra och markera tvättbjörn och pungråttor i träd men även för jakt på björn, vildsvin och puma.

Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU,  men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI. Rasen är ovanlig i Sverige.

Om du funderar på treeing walker coonhound:

  • Detta är en jakthund som kräver mycket motion och mental stimulans. 
  • Rasen har en stark jaktlust och är avsedda för jakt i skog och mark.

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Stövarklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 56-69 cm och för tikar 51-64 cm. Rasen ska ge ett kraftfullt, rörligt och balanserat intryck. Färgen är oftast trefärgad i vitt, svart och tanfärg.

Skötsel

Pälsen är kort och slät samt lättskött. Hunden badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en energisk jakthund, mycket väl anpassad för sitt ändamål som drivande jakthund. Den har ett kraftfullt skall och är en alert, aktiv och modig hund med stor vilja att arbeta

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Treeing walker coonhound är en amerikansk jakthund och anses härstamma från engelsk foxhound. Rasen har registrerats sedan 1945 av United Kennel Club, UKC, och erkändes 2012 även av American Kennel Club, AKC. Den första individen registrerades 2017 i Sverige. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12