Tysk jaktterrier

Aktiv, krävande jakthund som älskar att arbeta.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jakthund, grythund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Lite större

Allmänt

Tysk jaktterrier är en mångsidig jakthund, som används framförallt till jakt på vildsvin och som gryt- och eftersökshund. Den används också till jakt på klövvilt som kortdrivande med skall samt som apportör. Den är inte lämplig som enbart sällskapshund.

Om du funderar på tysk jaktterrier:

 • Rasen behöver jaga mycket.
 • Den behöver mycket aktivitet.
 • Som ägare måste du vara konsekvent och gärna ha tidigare hunderfarenhet.
 • En understimulerad och ouppfostrad tysk jaktterrier kan bli en plåga för sin omgivning.
 • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Terrierklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Tysk Jaktterrier Klubb Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd är ca 33–40 cm och vikt är för hanar 9–10 kg och tikar 7,5–8,5 kg. Färgen är svart med rödbruna tecken.

Skötsel

Olika pälstyper förekommer. Den strävhåriga pälsen är åtliggande, tät och hård. Den släthåriga pälsen är grov. Vissa behöver trimmas.

Egenskaper och mentalitet

Den har hög jaktlust och viltskärpa. Den är oöm, livlig, arbetsvillig, sällskaplig, lättlärd och krävande.

Hälsa

Linsluxuation (ögonsjukdom) förekommer.

Historik

Efter första världskriget lämnade några aktiva jägare den numerärt starka foxterrierklubben för att bygga upp en avel, som uteslutandeskulle ta hänsyn till jaktlig duglighet. Man använde huvudsakligen gammal engelsk strävhårig terrier och welshterrier för att korsa fram rasen. Samtidigt lade man stor vikt vid rasens mångsidighet, att det skulle vara en hård, skalldrivande hund med vattenpassion, en hund med uttalad jaktinstinkt och hög dresserbarhet. År 1926 bildades den tyska jaktterrierklubben. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15