Tysk schäferhund

Samarbetsvillig, livlig och uppmärksam brukshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Vallhund, brukshund, tjänstehund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Tysk schäferhund har genom sin mångsidighet och sina historiskt nedärvda bruksegenskaper etablerat sig som en mycket duglig tjänstehund inom en rad olika områden i vårt moderna samhälle. Den är också mycket eftertraktad som tävlingshund och familjehund. Det är en av världens vanligaste hundraser.

Det finns två pälstyper normalhårig och långhårig. 

Om du funderar på tysk schäferhund:

 • En schäferhund behöver ett stort mått av fysisk och mental aktivering och en ägare som är tydlig och konsekvent. 
 • De mentala, exteriöra och hälsomässiga egenskaperna varierar inom rasen.
 • Kontrollera föräldradjurens egenskaper och meriter inför ett förestående valpköp.
 • Rasen passar för de flesta hundsporter och särskilt där de får utveckla sitt luktsinne samt samarbetsförmåga.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Brukshundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Schäferhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

En tysk schäferhund ska ha en robust och funktionell kroppsbyggnad med välvinklade leder och påtagligt kraftfulla, spänstiga rörelser. Mankhöjd för hanar är 60-65 cm och tikar 55-60 cm. Rasen förekommer i två hårlagsvarianter, normalhårig och långhårig. Färgen är vanligtvis svart eller grå med gula, bruna eller röda tecken. Även helsvart förekommer.

Skötsel

Pälsen består av täckhår och underull och kräver ingen särskild omsorg utöver borstning och kamning. Vid fällning behöver pälsen borstas igenom oftare. Den långhåriga rasvarianten kräver lite mer pälsvård i vardagen. Bad eller dusch vid behov.

Egenskaper och mentalitet

En tysk schäferhund ska vara mentalt välbalanserad, stabil, självsäker, uppmärksam, samarbetsvillig och öppen samt tillgänglig. Utöver dessa grundegenskaper ska rasen ha stor arbetslust, en naturlig vilja att använda sitt luktsinne samt kunna arbeta intensivt under en längre period. 

Hälsa

Enligt statistik från försäkringsbolag finns i rasen problem med hudsjukdomar och sjukdomar med anknytning till rörelseapparaten. Höftledsdysplasi, HD, och armbågsdysplasi, ED, förekommer.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar överlinjen (rygg, länd och kors) och bakställ (bakben och dess vinklar). 

Historik

Rasen härstammar från medeltidens tyska fårvallare. Genom kontinuerlig avel på de dugligaste individerna utvecklades under seklernas gång en vallhund med enastående arbetsegenskaper. År 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen.

Tidigt förstod man att dessa fysiskt starka och lättdresserade hundar var lämpade för olika uppdrag inom krigsmakten. Hemvändande soldater från 1:a världskriget berättade om schäferhundarnas hjältemodiga insatser och det blev upptakten till rasens enorma popularitet och spridning över världen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15