Ungersk vizsla, korthårig

Energisk, följsam och arbetsvillig jaktkamrat

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Korthårig ungersk vizsla används som stående fågelhund och som apportör både på land och i vatten. Den kan även användas vid stötjakt (men det är inte säkert att den driver med skall), samt vid eftersök på trafikskadat eller skadeskjutet vilt. Den håller spontant god kontakt med föraren under jakt, har en utmärkt vittrings- och spårförmåga och är en mycket god viltfinnare med utmärkt bytesmarkeringsförmåga, så kallat stånd. Det är med andra ord en mångsidig jakthund när den är som bäst.

Ungersk vizsla finns i två hårlag: korthårig och strävhårig. 

Om du funderar på ungersk vizsla, korthårig:

  • Bekanta dig med rasen, gärna då den är i arbete, för att få en uppfattning om hur den där.
  • Det är en stående fågelhund, en jakthund, som behöver få arbeta, företrädesvis med det den är avsedd för.
  • Som valp kan den vara riktigt jobbig, det underlättar om du får stöd och hjälp av uppfödaren eller en erfaren hundägare.
  • Se till att få hjälp med träningen, antingen av uppfödaren eller kontakta rasklubben för råd och hjälp.

Det är ingen stor ras till antalet, även om den långsamt ökar. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vorstehklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en medelstor jakthund med torr, senig konstruktion och ädelt utseende utan att därför bli för lätt, elegant eller för tung. Smidighet och styrka är utmärkande för rasen. Färgen ska vara djupt gulröd. Pälsen ska vara kort och tät, hela kroppen ska vara behårad. Underull saknas. Det har betydelse vid till exempel apportering i höst- eller vinterkalla vatten, då vizslan har svårare att sitta och vänta långa stunder, eftersom den helt enkelt fryser efter ett tag. Mankhöjd för hanar är 58–64 cm och tikar 54–60 cm.

Skötsel

Vid fällning kan det möjligen vara lämpligt att borsta hunden. I övrigt kräver pälsen ingen särskild skötsel men bör badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Utmärkande för rasen är att den är livlig och mycket lättlärd. Det beror bland annat på att den tar åt sig tillrättavisningar förhållandevis lätt, men också relativt lätt skapar minnesbilder av obehag eller olust. Det kan i sin tur göra att man får problem med att få hunden att glömma saker som till exempel varit obehagliga eller skrämt den. Den knyter snabbt starka band och vill vara i närheten av sin ägare. Den har även en viss vaktinstinkt.

Rasen kräver en hel del motion och den måste få arbeta, använda sin nos och utnyttja sin fulla arbetskapacitet. Den passar därför inte så bra enbart till sällskap, då den är en jakthund. 

Hälsa

Korthårig ungersk vizsla anses vara en frisk och sund ras. Rasen ingår i hälsoprogram för höftledsdysplasi, HD. Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund.

Historik

Rasens föregångare omnämns i skrifter och finns avbildad redan på 1300-talet. Vizsla betyder fågelhund på ungerska. Flera olika jaktraser har korsats in för att stärka och förbättra rasens egenskaper bland annat under 1800-talet. Båda världskrigen innebar att stora delar av populationen gick förlorad och rasen fick därför återskapas. Den korthåriga vizslan har använts vid all sorts jakt, såväl på fågel som klövvilt, både före och efter skott. Rasen erkändes internationellt 1936.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15