Ungersk vizsla, strävhårig

Energisk, följsam och arbetsvillig jaktkamrat

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Strävhårig ungersk vizsla är en mångsidig jakthund som är användbar vid jakt såväl i fält som i skog och vatten. Rasen har ett mycket gott väderkorn och ett mycket bra stånd (bytesmarkering). Den är också en god apportör och påtagligt arbetsvillig även i vatten. Ungersk vizsla jagar i såväl svårtillgänglig terräng som under besvärliga väderleksförhållanden. Rasen är ovanlig i Sverige.

Ungersk vizsla finns i två hårlag: strävhårig och korthårig. 

Om du funderar på ungersk vizsla, strävhårig:

  • Det är en fågelhund, en jakthund, som behöver få arbeta, helst med det den är avsedd för.
  • Som valp kan den vara riktigt jobbig, det underlättar om du får stöd och hjälp av uppfödaren eller en erfaren hundägare.
  • Se till att få hjälp med träningen, antingen av uppfödaren eller kontakta rasklubben för råd och hjälp.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vorstehklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Strävhårig ungersk vizsla, är en livlig, torr och senig jakthund med robustare kroppsbyggnad än korthårig ungersk vizsla. Mankhöjd för hanar är 58-64 cm och för tikar 54-60 cm. Färgen varierar mellan olika nyanser av djupt gulrött. Mindre vita tecken förekommer.

Skötsel

Pälsen är sträv, åtliggande, grov, tät och glanslös. Täckhåren är 2-3 cm och underullen är tjock och vattenavstötande. Pälsen är lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Strävhårig ungersk vizsla är en tillgiven, lättdresserad och läraktig hund med gott självförtroende, men rasen är känslig för omild behandling. Den jagar i god kontakt med sin förare, har ett intensivt sök, är målmedveten med gott väderkorn och ett utmärkt stånd. På grund av sin problemfria karaktär och anpassningsförmåga är det en lättsam ras.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Den strävhåriga ungerska vizslan uppstod på 1930-talet genom korsning av korthårig ungersk vizsla med strävhårig vorsteh. Raskännetecknen är identiska med den korthåriga vizslans, förutom pälsens struktur. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15