Västsibirisk lajka

Modig, energisk, krävande med stark jaktinstinkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Västsibirisk lajka är en mångsidig och utpräglad jakthund. Den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på västsibirisk lajka:

 • Rasen är en utpräglad jakthund och ett stort jaktintresse hos ägaren är ett måste.
 • Rasen har stark jaktlust och är uppmärksam på sin omgivning.  
 • Pälsen är lättskött och badas vid behov. 
 • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
 • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Älghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Laikaklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 55–62 cm och tikar 51–58 cm. Färgen är vit, peppar och salt eller röd och grå i alla nyanser. Rasen är en medelstor, torr och starkt byggd hund med rektangulär kroppsform. Benstommen ska vara välutvecklad, men inte massiv eller grov.

Den ska vara något senigare och lättare än den östsibiriska lajkan. Muskulaturen ska vara stark och väl utvecklad. Den västsibiriska lajkan är den variant av lajkor som har det mest homogena utseendet.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller pälsen regelbundet och kan då behöva borstas.

Egenskaper och mentalitet

Västsibirisk lajka har ett jämnt, bestämt och livligt temperament.

Hälsa

Rasen anses frisk överlag men höftledsdysplasi, HD, kan förekomma.

Historik

Västsibiriskt lajka har formats genom korsningar mellan de närbesläktade lajkorna hos folkslagen chanter och manser samt hundar tillhörande de ryska jägarna i norra Ural och Västsibirien. Förutom den lokala stammen i områden där jakt förekommer, är denna ras vida spridd i mellersta Ryssland.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15