Volpino italiano

Social, vänlig och glad familjehund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Volpino italiano är numera en sällskapshund. Rasen kan passa och trivas hos de flesta och vill gärna hänga med på olika aktiviteter. Den kan bli mycket gammal; 14-16 år är inte ovanligt.

Om du funderar på volpino italiano:

 • Du måste ha tid och vilja att aktivera hunden samt vara konsekvent när det gäller uppfostran.
 • Lär valpen att borsta tänderna då rasen lätt kan få tandsten.
 • Rasen är uppmärksam och larmar samt vaktar gärna. 
 • Pälsen är vit, tät och tjock men trots det tämligen lättskött.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Volpino Italiano Sällskapet Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 27–30 cm och tikar ca 25–28 cm. Storleken kan variera på grund av att rasen fortfarande är förhållandevis mycket heterogen när det gäller utseendet. Pälsfärgen är enfärgad vit eller röd.

Skötsel

Pälsen är tät och tjock men trots det lättskött. Den är vatten- och smutsavvisande och tovar sig inte så lätt trots sin täta underull. Pälsen borstas och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Det är en mycket glad och positiv hund, som är vig, modig samt lättlärd. Den är extremt familjekär, har liten jaktlust och tycker för det mesta inte om att bada och simma. Den är alert på vad som händer och har lite vaktinstinkt.

Hälsa

Volpino italiano anses vara en frisk ras. Linsluxation (ögonsjukdom) förekommer.

Historik

Volpino italiano är en av ättlingarna till den europeiska spetstypen. Volpino har fötts upp i Italien sedan urminnes tider. Den har varit en gunstling vid hoven liksom hos vanligt folk. Rasen uppskattades speciellt för sin instinktiva vaktegenskap och vaksamhet.

Michelangelo hade volpino och under 1800-talet var rasen känd som outtröttligt sällskap till körsvenner i regionerna Toscana och Latium. Hundarna var alltid redo att högljutt skällande annonsera alla främlingar vagnarna mötte efter vägarna. Ordet volpino betyder liten räv.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15