Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Aktiv, lättlärd och uppmärksam brukshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Ryssland
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka har egenskaper som gör den lämplig som bruks- och tjänstehund samt som sällskapshund i den aktiva familjen. Rasen är fortfarande ovanlig i Sverige.

Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU, men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.

Om du funderar på vostotjnoevropejskaja ovtjarka:

 • Rasen kräver mycket motion, träning och stimulans.
 • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans. 
 • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Brukshundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska VEO rasklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka är en stor hund som ger ett livligt och kraftfullt intryck. Mankhöjden för hanar är 67-72 cm och tikar 62-67 cm. Finns i färgerna svart med grått, svart med rödbrunt, svart med tanteckning, enfärgat svart och grå eller rödbrun sobel.

Skötsel

Pälsen ska vara en dubbelpäls. Täckhåret är tjockt, grovt, rakt, av medellängd och ligger tätt an. Underullen är välutvecklad, tjock och mjuk. Rasen kräver ingen speciell pälsvård, men vid fällningsperioder behöver pälsen borstas igenom ordentligt.

Egenskaper och mentalitet

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka är balanserad, självsäker, uppmärksam och lätt att träna. Den är en pålitlig följeslagare och vakthund. Det är en aktiv och uppmärksam hund som inte missar mycket i omgivningarna.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen skapades på 1940-talet i Sovjetunionen för att få fram hundar som var väl lämpade som tjänstehundar för militären, gränsbevakningen, polisen och dylikt samt som klarade olika klimatförhållanden. Tysk schäferhund korsades in och även inhemska hundar av okänt ursprung men med önskat utseende.

Den första inhemska standarden godkändes 1955 och den ryska kennelklubben godkände rasstandarden år 2002. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15